Με αυξημένους ρυθμούς γίνεται η εξαγωγή φράουλας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ από 1/1/2021 έως 18/2/2021 ανέρχονται σε 6.242 τόνους, έναντι 4.744 τόνων που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όμως αυτή την εποχή και στην εγχώρια αγορά έχει αρχίσει να αυξάνει η ζήτηση.
Ο κ. Γιάννης Αρβανιτάκης, παραγωγός και εξαγωγέας φράουλας στη Νέα Μανωλάδα, επισημαίνει ότι «η ελληνική αγορά μόλις το 4-5% της παραγωγής ενώ το υπόλοιπο πάει για εξαγωγή. Είναι ένα αποκλειστικά εξαγώγιμο προϊόν. Αυτή την εποχή η ροή των εξαγωγών γίνεται με καλούς ρυθμούς.
Από τις 15 Μαρτίου αρχίζουν να πέφτουν στην αγορά οι μεγάλες ποσότητες και όλες οι ποικιλίες. Στις 25 Μαρτίου έχουμε το τοπ της καθημερινής παραγωγής και τότε θα μπορούμε να δούμε την εικόνα των τιμών. Πάντως τα τελευταία χρόνια με τις νέες ποικιλίες και τις καλές εξαγωγές έχει κερδίσει νέα στρέμματα η καλλιέργεια.
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι η φράουλα έχει ανάγκη σε εργατικά χέρια όλο το έτος. Θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να φροντίσει να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο για τους εργάτες γης σε όλες τις καλλιέργειες. Οι κύριοι ανταγωνιστές μας στην φράουλα είναι οι Ισπανοί, οι οποίοι από το 2000 έχουν λύσει αυτά τα προβλήματα. Όπως φαίνεται οι ελληνικές κυβενήσεις δεν θέλουν η χώρα μας να έχει αγροτική οικονομία».
Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Καραχάλιος, Γραμματέας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ήλιδα», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή υπάρχει αυξημένη ζήτηση φράουλας για εξαγωγές. Όμως και στην εγχώρια αγορά οι καταναλωτές, στα σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές αγορές, έχουν αρχίσει να τις προτιμούν. Η απορρόφηση της παραγωγής γίνεται με καλούς ρυθμούς».
Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος Incofruit Hellas, «η ποικιλία Victory εξάγεται κυρίως στις αγορές της δυτικής Ευρώπης. Οι ποικιλίες Camarosa και Fortuna πάνε προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η Camarosa έχει μεγαλύτερη εκτίμηση στην εγχώρια αγορά. Η προβλεπόμενη φετινή παραγωγή στην Ελλάδα αναμένεται να είναι περίπου στους 75.000 τόνους».